Szczypta cynamonu może pomóc w cukrzycy

Szczypta cynamonu może pomóc w cukrzycy

Cukrzyca typu II jest chorobą osób dorosłych, w której w miarę upływu czasu narasta oporność na insulinę, hormonu odpowiedzialnego za transport glukozy do wnętrza komórek. W rezultacie we krwi człowieka mamy za dużo nie spożytkowanej dla celów energetycznych glukozy, i narasta ryzyko przedwczesnych chorób układu krążenia, niewydolności nerek a nawet ślepoty. Dr Richard Anderson z Maryland w Stanach Zjednoczonych opublikował w czasopiśmie Diabetes Care interesujące doniesienie, iż niewielkie ilości cynamonu mogą uwrażliwić organizm człowieka na krążącą we krwi insulinę i poprawić przez to metabolizm glukozy, jak również tłuszczów i cholesterolu. Grupa sześćdziesięciu osób z cukrzycą typu II przez czterdzieści dni spożywała jako dodatek do codziennych posiłków od jednego do sześciu gramów cynamonu w kapsułkach, zaś grupa kontrolna otrzymywała identyczne kapsułki, ale zawierające substancję obojętną.

Wykonane po zakończeniu eksperymentu badania wykazały, iż u wszystkich, którzy dodatkowo spożywali niewielkie ilości cynamonu nastąpiła poprawa metabolizmu cukrów oraz tłuszczów i cholesterolu, u niektórych nawet aż o trzydzieści procent w porównaniu z okresem sprzed konsumpcji szczypty cynamonu. Lekarze podkreślają, iż nie więcej niż maksymalnie jedna czwarta łyżeczki od herbaty cynamonu dziennie dodawana do kawy, soków lub kaszy czy płatków może nieco poprawić metabolizm glukozy u chorych na cukrzycę typu II, a także może pomóc osobom zagrożonych tą chorobą.

Złota myśl: Szczypta cynamonu może pomóc w cukrzycy.

Rate this post

Dodaj komentarz